Reklama FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy     Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Profil Rejestracja Zaloguj  
Forum GPS24 :: Nawigacja GPS :: Monitorowanie Pojazdów Strona Główna
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
jazz

Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-20, 20:00   7310 i Automapa

Witam. Dokupiłem Automapę Polska XL do Navigona 7310 na microSD. Niestety nawigacja jej nie widzi. Może ktoś wie co może być przyczyną? Jakaś niezgodność. Z instrukcji mapy wynika, że wystarczy włożyć kartę do nawigacji.
A przy okazji- jeśli ktoś chce kupić 7310 i jeździć po Polsce to zdecydowanie odradzam - mapa tragiczna, nawet po aktualizacji. "Nie widzi" dróg na osiedlu istniejącym od 40 lat, za to 500m dalej pokazuje wszystkie alejki dla pieszych w parku. Bardzo często kieruje pod prąd i na prowincji i w takich miastach jak jak Szczecin. Wybór trasy optymalnej lub najszybszej to często trasa najgorsza. -Ostatni wyjazd do Wałcza: trasę wybrałem z mapy papierowej, nawigacja każe zawrócić na trasę o dł. 116 km, a tablica informacyjna przy drodze, którą ja wybrałem pokazuje 75km. Wydałem kasę na automapę i to chyba drugi mój "trafiony" ostatnio wydatek. Pomocy. J.
 
 
pioorkis

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 46
Wysłany: 2009-08-21, 17:15   

Nie chcę być złym prorokiem, ale mnie się nie udało odpalić Automapy na Navigonie 7210 :(
Jedyny program innego producenta jaki mi działał to było Cardinale - no ale to niewiele lepszy program ... nawigację masz odblokowaną ? Bo ja miałem odblokowaną i przy uruchamianiu Automapy wyskakiwał mi błąd.
 
 
jazz

Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-21, 18:33   

Dzięki. Nawigacja nie posiada blokady. Dzisiaj ściągnąłem ze strony Automapy najnowszą wersję, porozmawiałem z działem pomocy i bez efektu. Po włożeniu karty (trzech różnych) żadnej reakcji, żadnego komunikatu. Może czytnik w nawigacji jest walnięty? A z obecną mapą to się zabić można. -Ja wiem ograniczone zaufanie, itp., ale poziom odzwierciedlenia rzeczywistości świadczy o korzystaniu twórców tej mapy ze "sztabówek" abwery...
 
 
pioorkis

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 46
Wysłany: 2009-08-21, 19:24   

Ale jak klikasz na Automapa EU.exe to nic się nie dzieje ?? Czy po prostu wkładasz kartę i oczekujesz cudu ?? :D
 
 
jazz

Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-22, 09:15   

Wkładam kartę i czekam, że na wykazie dostępnych map w nawigacji (obecnie jest tylko Europa Stan Q2 2009) pokaże się zgodnie z instrukcją nawigacji i Automapy nowa mapa. Nie wykluczam, że popełniam jakiś błąd - stąd moja prośba o pomoc. Pozdrawiam. J.
 
 
czesiek

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 52
Wysłany: 2009-08-22, 10:26   

postepując w ten sposób niestety oczekujesz cudu :(
produkty Navigon nie są obsługiwane wprost przez Automapę
skąd wiesz, że nawigacja nie posiada blokady?
plik startowy Automapy na karcie musiałby być podgrany pod starter oryginalnej nawigacji, wtedy może coś by ruszyło
 
 
jazz

Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-22, 10:48   

Niczego oczywiście nie jestem pewien, poza tym że linia kolejowa z Kamienia Pomorskiego w kierunku na Kołobrzeg nie istnieje od ... 1945 roku. W instrukcji Navigona napisano, że mogę korzystać z innych map poprzez włożenie zawierającej je karty pamięci do gniazda w nawigacji. - Wnioskuję z tego, że przynajmniej w tym zakresie nawigacja blokady nie posiada. Czesiek, jeśli możesz rozwinąć swoją sugestię dot. podgrania pod starter, to proszę dalsze informacje. Pozdrawiam. J
 
 
czesiek

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 21 Gru 2006
Posty: 52
Wysłany: 2009-08-22, 13:08   

jazz,
innych map możesz używać ale nie innego programu do nawigacji!!!
A Automapa to kompletnie inne oprogramowanie z przyporządkowanymi do niego innymi mapami.
Inne mapy o których mowa w instrukcji, to zapewne kolejne edycje map dostepne poprzez oprogramowanie Navigon Fresh. ALe mapy muszą być do tego Navigona, a nawigacja Twoja jest na 100% zablokowana!!!
Jeśli chcesz uruchomić AM to jest to możliwe, ale wiąże się z odblokowaniem Windows lub takiej instalacji AM aby startowała samoczynnie. Opisy w necie gdzieś są, ja ich nie mam.
 
 
jazz

Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-22, 13:13   

Dzięki, to sporo wyjaśnia. Będę zgłębiał temat, jeśli coś osiągnę, to poinformuję. Pozdrawiam. J.
 
 
pioorkis

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 46
Wysłany: 2009-08-22, 16:42   

jazz napisał/a:
Dzięki, to sporo wyjaśnia. Będę zgłębiał temat, jeśli coś osiągnę, to poinformuję. Pozdrawiam. J.


Możesz sobie spróbować tą paczkę:
Odblokowanie
Tzn. to co ściągniesz wypakuj na czystą kartę microSD.
Włóż do nawigacji, zrób reset (u dołu nawigacji masz dziurkę z napisem RESET)
i powinien Ci się ukazać nowy ekran po restarcie. Klikając strzałkę w prawo masz kilkanaście
ikonek ... wśród nich dyskietka - to skrót do eksploratora ... w ten sposób masz częściowo
odblokowaną nawigację - częściowo, bo wyciągając kartę i resetując nawigację powraca ona
do stanu zablokowania.

Jeśli się zdecydujesz na używanie Automapy to możesz spróbować przegrać zawartość tego Co Ci tutaj podałem na kartę Automapy i wybierać ją później z tego skrótu do eksploratora.
 
 
jazz

Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-08-22, 16:51   

Wielkie dzięki za wyczerpującą informację. Wieczorem będę próbował. J.
 
 
szeniek 

Dołączył: 24 Sie 2009
Posty: 1
Skąd: Wa-wa
Wysłany: 2009-08-24, 23:50   

Witam
Jako następny "nie za bardzo szczęśliwy" posiadacz NVG 7310 podepnę się pod temat.
Mnie z kolei nie tyle przeszkadzają mapy (choć raz kazała mi skręcić dosłownie w pole)
ile nieco niewygodny w obsłudze interfejs.
Zacząłem kombinować i ...
Nawigację mam już odblokowaną (WinCE 5.0) - i co z tego - wgrywam AM
Efekt za każdym razem ten sam: uruchomienie z przygotowanej ikony na pulpicie lub bezpośrednio przez TotalCommander powoduje reset Navigona i powrót do pulpitu
Czy coś robię nie tak? Będę wdzięczny za podpowiedź?
Z góry dzięki.
Pozdrawiam

... Trochę poszperałem w necie i ... może tu jest rozwiązanie
http://www.automapa.pl/?P...lng=PL&ch=1_9_2
 
 
jazz

Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 7
Wysłany: 2009-11-15, 19:17   

Trochę to trwało, ale nawigację mam odblokowaną. Jednak podobnie jak u Szeńka, po próbie uruchomienia automapy następuje reset. Czyli dalej d..pa. Pozdrawiam. J
 
 
lsp

Dołączył: 20 Mar 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-03-22, 12:08   

Czy kto? mo?e poradzi? sobie z uruchomieniem AutoMapy na Navigonie 7310?
 
 
ivandzms 

Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 3
Wysłany: 2015-09-06, 22:21   

Sporo z tym paprania... nie wiecie mo?e ile kosztuje zrobienie czego? takiego? :sad:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen & Soft.

Dentysta Wroclaw
Nowe rozwiazania GPS oraz aplikacje i urzadzenia GPS wybrane przez specjalistow dla fanow nowych technologii.