Reklama FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy     Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Profil Rejestracja Zaloguj  
Forum GPS24 :: Nawigacja GPS :: Monitorowanie Pojazdów Strona Główna
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
masza

Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-04-16, 11:33   SONY NV u92-tc i automapa, czy to mozliwe ??

Witam.

Czy w tym urządzeniu można w jakiś sposób odblokować port GPS ?

Czytając forum, udało mi się odblokować dostęp do systemu windows oraz udało się także zainstalwoać i uruchomić automapę 5.07.

Jedyny problem to uruchomienie systemu "GPS"...

Program automapa nie znajdue wogole odbiornika GPS.

Gdy przestaiwe program automapa na port COM1, to podczas pracy widnieje napis "SZUKANIE SYGNALU GPS".
Na kazdym innym porcie wyskakuje komunikat "Nie znaleziono urzadzenia GPS"

Wygląda na to, ze na porcie COM1 jest znalezione jakies urządzenie, ale nei da sie wykryć sygnalu GPS...szuka szuka i nie może znaleźć nic... :) tak jakby coś go blokowało...nie uruchamialo polaczenia z satelitą...

Prosze bardzo o pomoc i o konkretną odpowiedź, czy to urządzenie można "zmusic" do poprawnej pracy z automapą ???

Pozdraiwam.
 
 
isia123 

Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-04-16, 22:39   Re: SONY NV u92-tc i automapa, czy to mozliwe ??

masza napisał/a:
Witam.

Czy w tym urządzeniu można w jakiś sposób odblokować port GPS ?

Czytając forum, udało mi się odblokować dostęp do systemu windows oraz udało się także zainstalwoać i uruchomić automapę 5.07.

Jedyny problem to uruchomienie systemu "GPS"...

Program automapa nie znajdue wogole odbiornika GPS.

Gdy przestaiwe program automapa na port COM1, to podczas pracy widnieje napis "SZUKANIE SYGNALU GPS".
Na kazdym innym porcie wyskakuje komunikat "Nie znaleziono urzadzenia GPS"

Wygląda na to, ze na porcie COM1 jest znalezione jakies urządzenie, ale nei da sie wykryć sygnalu GPS...szuka szuka i nie może znaleźć nic... :) tak jakby coś go blokowało...nie uruchamialo polaczenia z satelitą...

Prosze bardzo o pomoc i o konkretną odpowiedź, czy to urządzenie można "zmusic" do poprawnej pracy z automapą ???

Pozdraiwam.


automapa na tym sony raczej nie pójdzie. Chodzi o Windows. AM wymaga Winowsa 5.0 CE a na tym sprzęcie jest 4.0 CE i nic z tym nie zrobisz, raczej niczym nie odblokujesz... nie trać czasu, bo ten temat jest tu przewałkowany
 
 
 
masza

Dołączył: 16 Kwi 2008
Posty: 2
Wysłany: 2008-04-17, 06:38   

sam program "automapa" sie uruchomil i gada:), ze "jest gotowy do pracy"...tylko nei moze znalezc sygnalu GPS.

automapa od wersji 5.0.0 obsluguje windowsa 4.0 (przynajmniej jest tak napisane na stronie producenta programu).
Poza tym w katalogu, gdzie zainstalowala sie automapa jest tez osobny plik uruchamiajacy pod wince4...

nazwa bodajze jest "wince4am.exe" - juz nei pamietam, bo nei mam tego urzadzneia pod reka teraz...
ale w ferworze walki zauwazylem go tam :) :):)

[ Dodano: 2008-04-18, 12:44 ]
no cóż...widzę że chyba nic się z tym nei da zrobić...szkoda...
 
 
isia123 

Dołączyła: 10 Mar 2008
Posty: 11
Wysłany: 2008-05-01, 17:20   

ok automapa zainstalowana,
wszystko pieknie chodzi Polska w 3d ..Niemcy i cała Europa.
ALE!!!!!.............ale nie łapie gps
czy ktoś wie na jakim porcie i przy jakiej prędkości powinna łapać...??? a może powinna złapać automatycznie?
czy jeszcze trzeba jakoś dodatkowo odblokować GPS... tzn cos "poprawiać" w Sony?
a może po prostu odblokowanie GPSa w nav-u 92 jest w ogóle niemożliwe...!
Może lepiej dać sobie z tym spokój, nie tracić wiecej czasu i po prostu "cieszyć" się oryginalnym softem. Bo w sumie w Niemczech mapy są bardzo dokładne, brakuje tylko tych antyradarów...

[ Dodano: 2008-05-03, 10:37 ]
a może na PW albo GG dowiem się coś więcej ;-) ) ?
 
 
 
tom7914 
tomek

Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 1
Skąd: klucze
Wysłany: 2010-01-05, 14:58   Re: SONY NV u92-tc i automapa, czy to mozliwe ??

panowie czy ktos mi może powiedziec mam nawigacje sonyU92TC czy jest możliwość wgrania automapy? albo jakiejś nowej mapy do sonuwki?albo moze lepiej się jej pozbyć bo jest problem z nowa mapą
 
 
 
roniuska 
roniuska


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 28
Wysłany: 2010-01-06, 14:19   AM w Sony.

http://www.przeklej.pl/pl...0007820rnb9g2j6
http://www.przeklej.pl/pl...000782139b9g2j6
Jak "widać" na zdjęciach bez problemu można wgrać AM do Soniaka, oczywiście po odblokowaniu.
U mnie "chodzi" już około dwóch lat bez żadnych problemów.

[ Dodano: 2010-01-06, 14:21 ]
Więcej informacji proszę szukać na "wyklętym"forum my-navia.pl
_________________
Pozdrawiam--roniuska
Sony u92t-AM 5.5.3-windows ce 4,2
 
 
 
Danielos 102

Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 5
Wysłany: 2010-01-06, 15:42   

Witam.AM u mnie na Sony 92 działa w wersji 6,1,0,ato że nie możne znależć sygnału GPS związane jest z zamianą portu Switch to NMEA.Ustawienie portu w Sony port COM5 Prędkość odczytuz portu 57600bps i tak trzeba ustawić w AM.Dużo informacji na ten temat na www.my-navia.pl.Pozdrawiam
 
 
usher89

Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 8
Wysłany: 2010-01-14, 15:47   

witam!! mam zainstalowaną AM łapie sygnał , ale mam problem z resetowaniem nawigacji po odłączeniu od zapalniczki :cry: czy wie ktoś może jak rozwiązac ten problem ???
 
 
roniuska 
roniuska


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 28
Wysłany: 2010-01-15, 07:21   

"Ten model tak ma".Po resecie włącza się z zasilaniem wewnętrznym, wyłączasz guzikiem w AM.(ZDJĘCIE) i po sprawie.
http://www.przeklej.pl/pl...0007cj744b9g2j6
_________________
Pozdrawiam--roniuska
Sony u92t-AM 5.5.3-windows ce 4,2
 
 
 
usher89

Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 8
Wysłany: 2010-01-15, 15:45   

hmm to troche kiepsko bo w aucie nie mam stalego zasilania w zapalniczce i po zgaszeniu auta robi sie reset;/ czyli juz innego rozwiazania nie ma?? myslalem ze moze jest takie cos jak w orginalnych mapach ze wyskakuje komunikat o zmianie zasilania na baterie
 
 
roniuska 
roniuska


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Mar 2008
Posty: 28
Wysłany: 2010-01-16, 18:43   

usher89 napisał/a:
hmm to troche kiepsko bo w aucie nie mam stalego zasilania w zapalniczce i po zgaszeniu auta robi sie reset;/ czyli juz innego rozwiazania nie ma?? myslalem ze moze jest takie cos jak w orginalnych mapach ze wyskakuje komunikat o zmianie zasilania na baterie

Zamiast komunikatu wyskakuje Ci ekran jak na zdjęciu i możesz;nawigować dalej na bateriach, wyłączyć nawigację albo po włączeniu zapłonu jechać dalej na zasilaniu zewnętrznym.Według mnie jest to bardzo wygodne.
_________________
Pozdrawiam--roniuska
Sony u92t-AM 5.5.3-windows ce 4,2
 
 
 
usher89

Dołączył: 27 Lut 2009
Posty: 8
Wysłany: 2010-01-17, 22:19   

hmm tylko ze ja mam troche inna paczke odblokowujaca, jesli by to nie stanowilo problemu to prosilbym o przeslanie mi na maila: dominik-lop@o2.pl Twoje odblokowanie , bylbym bardzo wdzieczny :smile:

[ Dodano: 2010-01-19, 22:57 ]
dzieki bardzo za pomoc :mrgreen:
 
 
rayan17

Dołączył: 15 Lis 2009
Posty: 6
Wysłany: 2010-02-09, 09:11   

obiecywalem dawno temu na tym forum ze pokaze swoja nv 92 .

jest to najlepszy GPS jaki mialem w reku .

koniec pieprzenia to moja PRACA PROSZE O KOMENTARZE .

http://www.youtube.com/watch?v=IAHX4Jma59I
 
 
Janko 

Dołączył: 09 Cze 2010
Posty: 1
Wysłany: 2010-06-10, 22:32   

Witam wszystkich rayan17 ladnie to pokazales ale bylo by superancko i napewno innych by to lepiej cieszylo gdyby bylo to mozliwe do sciagniencia i jak tego dokonac samemu z Pozdrowieniami.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xand created by spleen & Soft.

Dentysta Wroclaw
Nowe rozwiazania GPS oraz aplikacje i urzadzenia GPS wybrane przez specjalistow dla fanow nowych technologii.